loader

Érkeztetés - A vám elé állítást követő lépések

Az árutovábbítási eljárás keretében történő áruszállítás

Az UVK 141. cikkében (korábban: VK 54-55. cikk) egyértelműen meghatározásra került, hogy az Unió vámterületére árutovábbítási eljárás keretében beszállított áruk kapcsán a kirakodás, áruvizsgálat és az áruk átmeneti megőrzés alá vonása csak akkor alkalmazandó, miután az árukat a rendeltetési vámhivatalnál (fogalommeghatározás: FJA 1. cikk 14. pont) az árutovábbításra vonatkozó szabályok szerint vám elé állították (az áruk engedélyezett címzettnél is lehetnek). Amennyiben uniós státusú árukat árutovábbítási eljárás keretein belül szállítanak (például Olaszországból Svájcon keresztül Németországba szállított áruk), az áruk szabad forgalomba kerülnek a belső árutovábbítási eljárás lezárását követően. Nem uniós státusú áruk a külső árutovábbítási eljárás lezárását követően átmeneti megőrzésbe kerülnek.

Átmeneti megőrzés

A nem uniós státusú áruk a vám elé állításukat követően, illetve a külső árutovábbítási eljárás lezárását követően átmeneti megőrzésbe kerülnek. (UVK 144. cikk, korábban: VK 50. cikk) Legkorábban a vám elé állítást megelőzően 30 nappal (UVK 146. (2) bekezdéssel összefüggésben), legkésőbb az áru vám elé állításának időpontjában átmeneti megőrzési árunyilatkozatot (fogalommeghatározás: UVK 5. cikk 11. pont) kell benyújtani. (UVK 145. cikk (1) és (3) bekezdés, (korábban: VK-Vhr 186. cikk (1) bekezdés második albekezdés) A vám-árunyilatkozatok, az okmányok és az áruk a vám-árunyilatkozatokra alkalmazandó szabályokkal (UVK 145. cikk (7) bekezdés) összhangban ellenőrizhetők.

átmeneti megőrzés

Mikor nincs szükség vám-árunyilatkozat benyújtására?

(a vizsgálat mindazonáltal megengedett)

  • A kereskedelmi, kikötői vagy szállítási informatikai rendszerek tartalmazzák az átmeneti megőrzési árunyilatkozathoz szükséges adatokat, amennyiben ezek az adatok a vám elé állítás időpontjában rendelkezésre állnak és azokat a vámhatóságok elfogadják. (UVK 145. cikk (6) bekezdés, korábban: VK-Vhr 186. cikk (4) bekezdés)
  • A vám elé állítás időpontjában bizonyított az áruk uniós státusa. (UVK 145. cikk (9) bekezdés, korábban: VK-Vhr 186. cikk (8) bekezdés b, pont)
  • A külső árutovábbítási eljárás keretében szállított nem uniós státusú áruk a rendeltetési vámhivatalnál vám elé állításra kerülnek, mert az ezen árutovábbítási nyilatkozat adatai az átmeneti megőrzési árunyilatkozatnak tekintendők, amennyiben az előírt adatok rendelkezésre állnak. (UVK 145. cikk (11) bekezdés, korábban: VK-Vhr 186. cikk (10) bekezdés)
  • A vámhatóságok a vám elé állítás időpontja előtt benyújtott vám-árunyilatkozatot átmeneti megőrzési árunyilatkozatként fogadják el. (VA 192. cikk, korábban: VK 36c. cikk, VK-Vhr 186. cikk (8) bekezdés a, pont)

Az átmeneti megőrzési árunyilatkozat kombinálható a hajó vagy repülőgép érkezési értesítésével, az áruk vám elé állításával vagy helyettesíthető a belépési gyűjtő árunyilatkozatra történő hivatkozással vagy szállítási okmánnyal. (UVK 145. cikk (5) és (8) bekezdés, korábban: VK-Vhr 186. cikk (2) és (5) bekezdés)

Az EU Bizottság iránymutatásai szerinti átmeneti megőrzés változatai

Tárgy

Átmeneti megőrzési létesítményJóváhagyott hely

Kijelölt hely

Kiváltó ok

Kérelem

Kérelem

Vámhatósági döntés

Engedély

Igen

Igen

Nem

Biztosíték

Igen

Igen

Nem

Tárolás határideje

Max. 90 nap

Max. 3/6 nap

Max. 90 nap

Követő intézkedés

vámeljárás ill. újrakivitelvámeljárás ill. újrakivitel

vámeljárás ill. újrakivitel

Nyilvántartási kötelezettség

IgenNem

Nem

Átmeneti megőrzési árunyilatkozat*

Igen

Igen

Igen

*az árutovábbítási okmány használható átmeneti megőrzési árunyilatkozatként

Helyesen, a vámhivatal hivatalos helyét kijelölt helyként még hozzá kellene adni a fenti listához, mert még a hivatalos helyszínen történő vám elé állításkor is a nem uniós áruk átmeneti megőrzés alatt állnak, és nem szükséges sem garancia nyújtása sem pedig nyilvántartás vezetése ezen áruk tekintetében. (az áruknak mindazonáltal amilyen gyorsan csak lehet el kell hagyniuk a hivatalos helyet, amint a vámalakiságokat elvégezték és az árut átengedték, lásd UVK 198. cikk (1) bekezdésének c, pontját)

Amennyiben segítségre van szüksége vámáru érkeztetésében, válassza cégünk Érkeztetés szolgáltatását!

Last Update: 2021.06.18.  

2021.06.18. 266 VámWiki Multilog  Érkeztetés
Total 0 Votes:
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Can't find the answer to your question? Write to us! Our staff will contact you soonntact you soon to use.

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

menu

Can't find the answer to your question? Write to us! Our staff will contact you soonntact you soon to use.

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?