loader

Új szabályok az Egyesült Királyság és az EU kapcsolatrendszerében

Új szabályok léptek életbe az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatrendszerében, miután véget ért a brit EU-tagság tavaly januári megszűnése (Brexit) óta érvényben volt átmeneti időszak.

 Az uniós szabadságjogok megszűnése

Az egyik legfontosabb változás az, hogy megszűnt a négy uniós szabadságjog, az emberek, az áruk, a tőke és a szolgáltatások akadálytalan áramlásának automatikus érvényesítése a kétoldalú forgalomban, és a brit kormány új, az EU-országokból újonnan érkezőkre is vonatkozó bevándorlási szabályozást léptetett életbe.

Az átmeneti időszak lejártával ugyanakkor megszűnt az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unió egységes belső piacán és vámuniójában is.

Az EU-polgárokat érintő egyik legnagyobb jelentőségű változás a brit bevándorlási szabályozásban történt. 2021.01.01-től ugyanis az Egyesült Királyság beszüntette az emberek szabad mozgását biztosító uniós szabadságjog érvényesítését, és mindenkire - vagyis az EU-ból és az unión kívüli országokból újonnan érkezőkre - egyformán érvényes, pontozásos elbírálási rendszerre épülő bevándorlási szabályozást léptetett életbe.E szabályozás alapján a brit hatóságok főleg a jelentkezők szakképzettsége és angol nyelvtudása alapján bírálják el a letelepedési kérelmeket.

Azok az EU-polgárok, akik még 2021 előtt érkeztek, és már életvitelszerűen, törvényesen az Egyesült Királyságban laknak, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért - kell folyamodniuk a brit hatóságokhoz; ennek benyújtási határideje 2021. június 30. Megtagadható ugyanakkor a letelepedett státus, sőt a belépési engedély is azoktól, akikre más országokban legalább egy év szabadságvesztést róttak ki korábbi bűncselekmények miatt.

Nagy Britannia eddig sem volt tagja a schengeni egyezménynek, határainak személyforgalmát mindig ellenőrizték. Az EU polgárai azonban beutazhattak útlevél nélkül, személyazonosító igazolvánnyal is. Ez a lehetőség egyelőre október 1-jéig megmarad, azt követően azonban a határátlépéshez útlevél kell majd. Vízumra azonban a turistáknak továbbra sem lesz szükségük, így hat hónapig maradhatnak az országban.

A Nagy-Britanniába utazók, hogy elkerüljék a kellemetlen meglepetéseket, jól teszik, ha a jövőben mobilszolgáltatójuknál ellenőrizik a roamingdíjakat. Ez nem igazán szokatlan, nemrég még ezt minden külföldi utazásnál érdemes volt megtenni. A Brexit miatt azonban Nagy-Britanniában érvényét veszíti az EU egyik viszonylag friss vívmánya, a roaming díjak 2019-ben megszületett egységes szabályozása.

telefon

Vitarendezés

Jelentős hatással lesz a Brexit a potenciális jogvitákra is.

Ha a vita szerződésen alapul, és a szerződés joghatósági kikötést tartalmaz – akár választottbíróság, akár európai uniós vagy brit bíróság illetékességének rögzítésével – akkor a rendelkezést a bíróságoknak a Brexit után is el kell ismerniük, az eljárást le kell folytatniuk, és a kikötött fórum által hozott döntéseket végre kell hajtaniuk. Ezt hatályban lévő nemzetközi egyezmények biztosítják.

Szerződésen kívüli jogvita – például baleseti kártérítés – esetén viszont új helyzetre kell felkészülni. Míg az európai uniós szabályok alapján a károkozó mindig perelhető a saját lakóhelyén, a Brexitet követően az angol bíróságok elutasíthatják a brit állampolgár ellen indított kártérítési pert, ha a károkozás nem a szigetországban történt.

bíróság

Elvámolhatják az online rendeléseket

Megváltoztak az Egyesült Királyságban működő webshopokból történő vásárlás feltételei is. Az onnan érkező árukra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bármely más az Európai Unión kívüli országból, például Kínából érkező küldeményekre. Az így megrendelt áru 22 euróig áfa- és vámmentes, 150 euróig áfát, efelett pedig áfát és vámot is kell majd fizetni.
Mint a Magyar posta tájékoztatójában felhívta a figyelmet, a postán érkezett küldemény címzettjének a vámkezelés szolgáltatási díjával is számolnia kell.

Segítséget tudunk nyújtani a vámkezelésben, vegye igénybe közvetett vámképviselet szolgáltatásunkat.

online vásárlás

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) arra hívta fel a figyelmet, hogy a karácsonykor megszületett, az EU és az Egyesült Királyság viszonyát szabályozó kereskedelmi megállapodás nem terjed ki a pénzügyi szolgáltatásokra. Az ottani intézményeknek és közvetítőknek így január 1-jétől megszűnt a határon átnyúló jogosítványa. Az eddigi adatok szerint 52 ilyen hitelintézet és 400 pénzforgalmi szolgáltató van. Az ő ügyfeleiknek a jegybank azt ajánlja, hogy tájékozódjanak, a változások mennyiben érintik az ő szerződéseiket.

Last Update: 2021.01.18.  

2021.01.18. 206 VámWiki Multilog  BREXIT  
Total 0 Votes:
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Can't find the answer to your question? Write to us! Our staff will contact you soonntact you soon to use.

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

menu

Can't find the answer to your question? Write to us! Our staff will contact you soonntact you soon to use.

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?