loader

Új szabályok az Egyesült Királyság és az EU kapcsolatrendszerében

Új szabályok léptek életbe az Egyesült Királyság és az Európai Unió kapcsolatrendszerében, miután véget ért a brit EU-tagság tavaly januári megszűnése (Brexit) óta érvényben volt átmeneti időszak.

 Az uniós szabadságjogok megszűnése

Az egyik legfontosabb változás az, hogy megszűnt a négy uniós szabadságjog, az emberek, az áruk, a tőke és a szolgáltatások akadálytalan áramlásának automatikus érvényesítése a kétoldalú forgalomban, és a brit kormány új, az EU-országokból újonnan érkezőkre is vonatkozó bevándorlási szabályozást léptetett életbe.

Az átmeneti időszak lejártával ugyanakkor megszűnt az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unió egységes belső piacán és vámuniójában is.

Az EU-polgárokat érintő egyik legnagyobb jelentőségű változás a brit bevándorlási szabályozásban történt. 2021.01.01-től ugyanis az Egyesült Királyság beszüntette az emberek szabad mozgását biztosító uniós szabadságjog érvényesítését, és mindenkire - vagyis az EU-ból és az unión kívüli országokból újonnan érkezőkre - egyformán érvényes, pontozásos elbírálási rendszerre épülő bevándorlási szabályozást léptetett életbe.E szabályozás alapján a brit hatóságok főleg a jelentkezők szakképzettsége és angol nyelvtudása alapján bírálják el a letelepedési kérelmeket.

Azok az EU-polgárok, akik még 2021 előtt érkeztek, és már életvitelszerűen, törvényesen az Egyesült Királyságban laknak, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért - kell folyamodniuk a brit hatóságokhoz; ennek benyújtási határideje 2021. június 30. Megtagadható ugyanakkor a letelepedett státus, sőt a belépési engedély is azoktól, akikre más országokban legalább egy év szabadságvesztést róttak ki korábbi bűncselekmények miatt.

Nagy Britannia eddig sem volt tagja a schengeni egyezménynek, határainak személyforgalmát mindig ellenőrizték. Az EU polgárai azonban beutazhattak útlevél nélkül, személyazonosító igazolvánnyal is. Ez a lehetőség egyelőre október 1-jéig megmarad, azt követően azonban a határátlépéshez útlevél kell majd. Vízumra azonban a turistáknak továbbra sem lesz szükségük, így hat hónapig maradhatnak az országban.

A Nagy-Britanniába utazók, hogy elkerüljék a kellemetlen meglepetéseket, jól teszik, ha a jövőben mobilszolgáltatójuknál ellenőrizik a roamingdíjakat. Ez nem igazán szokatlan, nemrég még ezt minden külföldi utazásnál érdemes volt megtenni. A Brexit miatt azonban Nagy-Britanniában érvényét veszíti az EU egyik viszonylag friss vívmánya, a roaming díjak 2019-ben megszületett egységes szabályozása.

telefon

Vitarendezés

Jelentős hatással lesz a Brexit a potenciális jogvitákra is.

Ha a vita szerződésen alapul, és a szerződés joghatósági kikötést tartalmaz – akár választottbíróság, akár európai uniós vagy brit bíróság illetékességének rögzítésével – akkor a rendelkezést a bíróságoknak a Brexit után is el kell ismerniük, az eljárást le kell folytatniuk, és a kikötött fórum által hozott döntéseket végre kell hajtaniuk. Ezt hatályban lévő nemzetközi egyezmények biztosítják.

Szerződésen kívüli jogvita – például baleseti kártérítés – esetén viszont új helyzetre kell felkészülni. Míg az európai uniós szabályok alapján a károkozó mindig perelhető a saját lakóhelyén, a Brexitet követően az angol bíróságok elutasíthatják a brit állampolgár ellen indított kártérítési pert, ha a károkozás nem a szigetországban történt.

bíróság

Elvámolhatják az online rendeléseket

Megváltoztak az Egyesült Királyságban működő webshopokból történő vásárlás feltételei is. Az onnan érkező árukra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bármely más az Európai Unión kívüli országból, például Kínából érkező küldeményekre. Az így megrendelt áru 22 euróig áfa- és vámmentes, 150 euróig áfát, efelett pedig áfát és vámot is kell majd fizetni.
Mint a Magyar posta tájékoztatójában felhívta a figyelmet, a postán érkezett küldemény címzettjének a vámkezelés szolgáltatási díjával is számolnia kell.

Segítséget tudunk nyújtani a vámkezelésben, vegye igénybe közvetett vámképviselet szolgáltatásunkat.

online vásárlás

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) arra hívta fel a figyelmet, hogy a karácsonykor megszületett, az EU és az Egyesült Királyság viszonyát szabályozó kereskedelmi megállapodás nem terjed ki a pénzügyi szolgáltatásokra. Az ottani intézményeknek és közvetítőknek így január 1-jétől megszűnt a határon átnyúló jogosítványa. Az eddigi adatok szerint 52 ilyen hitelintézet és 400 pénzforgalmi szolgáltató van. Az ő ügyfeleiknek a jegybank azt ajánlja, hogy tájékozódjanak, a változások mennyiben érintik az ő szerződéseiket.

Frissítve: 2021.01.22.  

2021.01.18. 765 VámWiki Multilog  BREXIT  
Összesen 0 értékelés
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Antispam ellenőrzés - Köszönjük a megértését!

Nem talált választ a kérdésére? Írja meg nekünk! Munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Kérjük, személyes adatokat, illetve érzékeny üzleti adatokat NE adjon meg az űrlapon! Az alábbi egyszerű matematikai művelet eredményét írja be számmal a négyzetbe, majd kattintson a KÉRDÉS BEKÜLDÉSE gombra! Munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

+ = Antispam ellenőrzés - Köszönjük a megértését!

menu

Nem talált választ a kérdésére? Írja meg nekünk! Munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Kérjük, személyes adatokat, illetve érzékeny üzleti adatokat NE adjon meg az űrlapon! Az alábbi egyszerű matematikai művelet eredményét írja be számmal a négyzetbe, majd kattintson a KÉRDÉS BEKÜLDÉSE gombra! Munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

+ = Antispam ellenőrzés - Köszönjük a megértését!