loader

Árutovábbítási engedélyek

A kilépés időpontjától kezdődően – amennyiben az áruk behozatala/kivitele az uniós jog alapján engedélyhez kötött– az EU-27-ből az Egyesült Királyságba vagy fordítva történő szállítások esetében szükség lesz behozatali/kiviteli engedélyre, illetve az Egyesült Királyság által uniós tagállamként az uniós jog alapján kiadott behozatali/kiviteli engedélyek már nem lesznek érvényesek a harmadik országokból az EU-27-be vagy fordítva történő szállítások tekintetében.

Egyezmények és engedélyek

  1. Egységes árutovábbítási eljárás

Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépésének napját követően az Egységes Árutovábbítási Egyezmény szerződő fele lesz. Ennek köszönhetően árutovábbítási eljárás használható az Egyesült Királyságból az Európai Unióba, illetve az Európai Unióból az Egyesült Királyságba történő árufuvarozásra. Az eljárásokra elektronikusan az NCTS-en (Új Számítógépesített Tranzit Rendszer) keresztül kerülhet sor.

kamion

  1. TIR-egyezmény szerinti árutovábbítási eljárás

Tekintettel arra, hogy az Egyesült Királyság – akár csak Magyarország is – saját jogon is tagja az egyezménynek, így a kilépés időpontját követően is lehetőség lesz az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti TIR-egyezmény  szerinti árutovábbítási eljárás használatára. Az eljárásra továbbra is a papír alapú TIR-igazolvány használatával kerül sor, azonban az elektronikus eljárás ebben az esetben megszűnik, azaz NCTS-ben nem kerül rögzítésre a szállítmány, nem lesz elektronikus üzenetcsere.

A TIR Egyezmény lényegét tekintve egy olyan áru/vámáru továbbítási rendszer, amely kiterjed a szerződő országok egymás közötti, közúton bonyolódó teheráru-forgalmára. Az annak hatálya alatt fuvarozott vámárukat a TIR Carnet (nemzetközi vámokmányok) mentesíti a közbenső országokban a vámok, adók és egyéb illetékek (járulékos költségek) megfizetésének kötelezettsége alól. Jelentőségét az is fokozza, hogy egy-egy, a nemzetközi teheráru-fuvarozásra alkalmas jármű/járműszerelvény mentesül a különböző államokban hatályos, eltérő vámrendelkezések formaságainak betartása alól, ha TIR-okmány, TIR Egyezmény fedezete alatt végzi tevékenységét.

Amennyiben szüksége van TIR Carnet okmányra vagy TIR érkeztetésre , vegye igénybe a  TIR kezelés szolgáltatásunkat.

TIR

  1. Érintett áruk

Behozatali/kiviteli engedélyek a legkülönbözőbb szakpolitikai területeken és az áruk széles skálája tekintetében léteznek, ideértve a következőket is:

robbanás

  • Katonai technológia és felszerelések (a Tanács 2008/944/KKBP közös álláspontja (2008. december 8.) a katonai technológia és felszerelések kivitelének ellenőrzésére vonatkozó közös szabályok meghatározásáról).
  • Egyes, a halálbüntetés/kínzás során alkalmazható áruk (a Tanács 1236/2005/EK rendelete (2005. június 27.) egyes, a halálbüntetés, a kínzás vagy bánásmód, vagy büntetés során alkalmazható áruk kereskedelméről).

Last Update: 2021.01.15.  

2021.01.15. 359 VámWiki Multilog  BREXIT  
Total 0 Votes:
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Can't find the answer to your question? Write to us! Our staff will contact you soonntact you soon to use.

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

menu

Can't find the answer to your question? Write to us! Our staff will contact you soonntact you soon to use.

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?