Árutovábbítási engedélyek

A kilépés időpontjától kezdődően – amennyiben az áruk behozatala/kivitele az uniós jog alapján engedélyhez kötött– az EU-27-ből az Egyesült Királyságba vagy fordítva történő szállítások esetében szükség lesz behozatali/kiviteli engedélyre, illetve az Egyesült Királyság által uniós tagállamként az uniós jog alapján kiadott behozatali/kiviteli engedélyek már nem lesznek érvényesek a harmadik országokból az EU-27-be vagy fordítva történő szállítások tekintetében.

Egyezmények és engedélyek

 1. Egységes árutovábbítási eljárás

Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépésének napját követően az Egységes Árutovábbítási Egyezmény szerződő fele lesz. Ennek köszönhetően árutovábbítási eljárás használható az Egyesült Királyságból az Európai Unióba, illetve az Európai Unióból az Egyesült Királyságba történő árufuvarozásra. Az eljárásokra elektronikusan az NCTS-en (Új Számítógépesített Tranzit Rendszer) keresztül kerülhet sor.

kamion

 1. TIR-egyezmény szerinti árutovábbítási eljárás

Tekintettel arra, hogy az Egyesült Királyság – akár csak Magyarország is – saját jogon is tagja az egyezménynek, így a kilépés időpontját követően is lehetőség lesz az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti TIR-egyezmény  szerinti árutovábbítási eljárás használatára. Az eljárásra továbbra is a papír alapú TIR-igazolvány használatával kerül sor, azonban az elektronikus eljárás ebben az esetben megszűnik, azaz NCTS-ben nem kerül rögzítésre a szállítmány, nem lesz elektronikus üzenetcsere.

A TIR Egyezmény lényegét tekintve egy olyan áru/vámáru továbbítási rendszer, amely kiterjed a szerződő országok egymás közötti, közúton bonyolódó teheráru-forgalmára. Az annak hatálya alatt fuvarozott vámárukat a TIR Carnet (nemzetközi vámokmányok) mentesíti a közbenső országokban a vámok, adók és egyéb illetékek (járulékos költségek) megfizetésének kötelezettsége alól. Jelentőségét az is fokozza, hogy egy-egy, a nemzetközi teheráru-fuvarozásra alkalmas jármű/járműszerelvény mentesül a különböző államokban hatályos, eltérő vámrendelkezések formaságainak betartása alól, ha TIR-okmány, TIR Egyezmény fedezete alatt végzi tevékenységét.

Amennyiben szüksége van TIR Carnet okmányra vagy TIR érkeztetésre , vegye igénybe a  TIR kezelés szolgáltatásunkat.

TIR

 1. Érintett áruk

Behozatali/kiviteli engedélyek a legkülönbözőbb szakpolitikai területeken és az áruk széles skálája tekintetében léteznek, ideértve a következőket is:

 • Hulladék (az Európai Parlament és a Tanács 1013/2006/EK rendelete (2006. június 14.) a hulladékszállításról).
 • Egyes veszélyes vegyi anyagok (az Európai Parlament és a Tanács 649/2012/EU rendelete (2012. július 4.) a veszélyes vegyi anyagok kiviteléről és behozataláról).
 • Ózonkárosító anyagok(az Európai Parlament és a Tanács 1005/2009/EK rendelete (2009. szeptember 16.) az ózonréteget lebontó anyagokról).
 • Higany és egyes higanykeverékek (az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2017/852 rendelete (2017. május 17.) a higanyról).
 • Kábítószer-prekurzorok (a Tanács 111/2005/EK rendelete (2004. december 22.) a kábítószer-prekurzoroknak az Unió és harmadik országok közötti kereskedelme nyomon követésére vonatkozó szabályok megállapításáról).
 • Géntechnológiával módosított szervezetek (az Európai Parlament és a Tanács 1946/2003/EK rendelete (2003. július 15.) a géntechnológiával módosított szervezetek országhatárokon történő átviteléről).
 • Veszélyeztetett fajokhoz tartozó példányok (a Tanács 338/97/EK rendelete (1996. december 9.) a vadon élő állat- és növényfajok számára kereskedelmük szabályozása által biztosított védelemről).
 • Kulturális javak (a Tanács 116/2009/EK rendelete (2008. december 18.) a kulturális javak kiviteléről).
 • Nyers gyémántok (a Tanács 2368/2002/EK rendelete (2002. december 20.) a nyers gyémántok nemzetközi kereskedelmében a kimberleyi folyamat tanúsítási rendszere végrehajtásáról).
 • „Kettős felhasználású termékek” (a Tanács 428/2009/EK rendelete (2009. május 5.) a kettős felhasználású termékek kivitelére, transzferjére, brókertevékenységére és tranzitjára vonatkozó közösségi ellenőrzési rendszer kialakításáról).
 • Tűzfegyverek és lőszerek (az Európai Parlament és a Tanács 258/2012/EU rendelete (2012. március 14.) az Egyesült Nemzeteknek a nemzetközi szervezett bűnözés elleni egyezményét kiegészítő, a tűzfegyverek, részeik, alkotóelemeik és a lőszerek tiltott gyártásáról és kereskedelméről szóló jegyzőkönyve (az ENSZ tűzfegyverekről szóló jegyzőkönyve) 10. cikkének végrehajtásáról, valamint a tűzfegyverek, tűzfegyverdarabok, alkotóelemeik és lőszereik kiviteli engedélyezési, behozatali és tranzit szabályainak létrehozásáról).

robbanás

 • Katonai technológia és felszerelések (a Tanács 2008/944/KKBP közös álláspontja (2008. december 8.) a katonai technológia és felszerelések kivitelének ellenőrzésére vonatkozó közös szabályok meghatározásáról).
 • Egyes, a halálbüntetés/kínzás során alkalmazható áruk (a Tanács 1236/2005/EK rendelete (2005. június 27.) egyes, a halálbüntetés, a kínzás vagy bánásmód, vagy büntetés során alkalmazható áruk kereskedelméről).

Frissítve: 2021.01.15.  

2021.01.15. 46 VámWiki Multilog  BREXIT  
Összesen 0 értékelés
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Antispam ellenőrzés - Köszönjük a megértését!

Nem talált választ a kérdésére? Írja meg nekünk! Munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Kérjük, személyes adatokat, illetve érzékeny üzleti adatokat NE adjon meg az űrlapon! Az alábbi egyszerű matematikai művelet eredményét írja be számmal a négyzetbe, majd kattintson a KÉRDÉS BEKÜLDÉSE gombra! Munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

+ = Antispam ellenőrzés - Köszönjük a megértését!

menu

Nem talált választ a kérdésére? Írja meg nekünk! Munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Kérjük, személyes adatokat, illetve érzékeny üzleti adatokat NE adjon meg az űrlapon! Az alábbi egyszerű matematikai művelet eredményét írja be számmal a négyzetbe, majd kattintson a KÉRDÉS BEKÜLDÉSE gombra! Munkatársunk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

+ = Antispam ellenőrzés - Köszönjük a megértését!