loader

A Brexit hatása a kereskedelemre

Megemelkedett az Egyesült Királyságba történő szállítás díja

Egyre-másra mondják fel a fuvarozók az Egyesült Királyságba irányuló szolgáltatásaikat, a rájuk háruló hatalmas bürokratikus terhek miatt. Európai logisztikai óriások, mint például a DB Schenker, de még a csomagszállító cégóriás is a DPD is arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy  nem tudják tartani a szállítás határidejét, így ideiglenesen felfüggesztik a szigetországi kézbesítést. Okként a Brexit utáni hivatali ügyintézés megnehezítését és a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat, kényszer vesztegzárakat nevezték meg.

A trans.info, a magyar áruszállítók tájékoztatására létrehozott szaklapban olvasható, hogy egy német szoftver cég, a Transporeon adatai azt mutatják, hogy az Egyesült Királyságba történő szállítás díja a múlt héten 47 százalékkal emelkedtek 2020 harmadik negyedévéhez képest. A német társaság hírügynökségeknek azt is elmondta, hogy emiatt sok német, olasz és lengyel fuvaros nem vállal az Egyesült Királyságba irányuló szállítmányokat.

Ilyen masszív áremelkedés mellett a magyar közúti szállítmányozók is bajban vannak. A vám miatti késedelmek ugyanis a fuvarozóknak naponta hatalmas pénzügyi terheket jelentenek, így egyre kevesebb cég vállal fuvart a Szigetországba.

Az angol fuvarosok is nehéz és valójában hasonló helyzetben vannak a kontinensre érkezéskor. A Whites Transport Services egyik képviselője azt nyilatkozta, hogy: "20 éve dolgozom az ágazatban, és az elmúlt hét volt a legrosszabb, amivel valaha is találkoztam a karrierem során. Problémáink ott kezdődnek, amikor megérkezünk Franciaországba. Várnunk kell, míg az ottani hivatalnokok zöld jelzést adnak a tovább haladásunknak. Legutóbb két teherautónk erre 16 órát várt. Nincs időnk ilyen késedelmekre! A friss hús minden órával veszít az értékéből" - panaszkodott a cég képviselője.

Elégetnék a termékeiket a Brit kereskedők, ha azt visszaküldik nekik az EU-ból

A Brexit számtalan kellemetlen mellékhatással járt már eddig is: az Egyesült Királyság EU-ból való távozásának első vesztesei a brit kamionosok, akik egy sonkás szendvicset sem vihetnek át a határon, de a szigorú élelmiszer-biztonsági szabályok miatt az élelmiszer-kereskedők sincsenek könnyű helyzetben, volt, aki arról panaszkodott, hogy több tonna húst kellett kidobnia.

kamion

Most pedig a BBC számolt be az újabb váratlan fordulatról: brit kereskedők azon gondolkodnak, hogy inkább elégetik azokat a termékeket, például ruhákat, amiket az EU-ból küldenének vissza nekik, minthogy visszaszállítsák az országba. Az ok természetesen a vámokban keresendő, amit akkor is fizetni kell, ha egy ilyen visszaküldésről van szó.

A visszaküldések oka pedig az, hogy január elsejétől sok uniós országban lakó vásárló meglepődött a rendelése átvételekor, hiszen a Brexit miatt új vámtétel jelent meg az összegben. Ők pedig sokszor úgy döntenek, hogy egyszerűbb visszaküldeni az árut, mintsem kifizetni a pluszköltséget.

Azért, hogy ne érje váratlan meglepetés, előzetes kalkulációt tudunk készíteni önnek a vámkezelni kívánt áru behozatalát terhelő vámnak a mértékéről.

A helyzet pedig komoly, a Statista szerint az online vásárolt áruk 30 százalékát inkább visszaküldik a vevők, mintsem kifizessék a plusz költséget. Márpedig ez sokba kerül, a BBC szerint volt olyan cég, amelyiknek 20 ezer fontjába, azaz mai árfolyamon több mint 8 millió forintjába került csak az, hogy visszavegye felgyülemlett áruját.

Last Update: 2021.02.22.  

2021.02.22. 228 VámWiki Multilog  BREXIT  
Total 0 Votes:
0

Tell us how can we improve this post?

+ = Verify Human or Spambot ?

Can't find the answer to your question? Write to us! Our staff will contact you soonntact you soon to use.

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?

menu

Can't find the answer to your question? Write to us! Our staff will contact you soonntact you soon to use.

You will receive an email when your question will be answered.

+ = Verify Human or Spambot ?